luni, 28 ianuarie 2019

Fructe&legume made in Pakistan

Poate va gândiți că fructele și legumele sunt la fel peste tot în lume dar, adevărul este altul.
Am să vă enumăr câteva fructe și legume care au cu totul alt gust și altă formă, în Pakistan față de cele din Europa:

1. Gutuia. Gutuia nu este la fel de înecăcioasă ca și în Europa,este mai moale iar gustul este o combinație între pară și gutuia noastră. Este foarte gustoasă.


2.Bananele. Aici nu se găsesc bananele noastre mari. Aici se găsesc doar baby banane și sunt foarte dulci la gust.

3. Portocalele sunt de mai multe feluri. Există portocale sărate, amare și dulci. Dar nici unu dintre aceste sortimente nu seamănă cu portocalele mâncate de mine până acuma.
Aici portocalele se mănâncă cu sare în timp ce se sta la soare. Credeți-mă sunt super bune.


4. Chiku. Este un fruct pe care l-am mâncat prima oară în Pakistan. Nu pot sa descriu gustul, este o combinație între pară și kiwi și este extrem de aromat. Este un fruct bogat în proteine și calciu. Este de asemenea un bun anti-oxidant.
Deși este foarte apreciat în Pakistan mie nu mi-a plăcut gustul.


5. Morcovul "pakistanez" este roșu și este foarte dulce. Din morcov cel mai mult se prepara halva cu lapte. Yammy!

6. Ardeiul gras se găsește și aici în 3 culori diferența este că aici fiecare culoare are alt gust.
Ardeiul gras verde este picant și se folosește mai mult în mâncare. 🍲
Ardeiul galben are gustul de ardei pe care îl știu eu. Are gust de ardei "normal".
Ardeiul rosu este dulce.

7. Cartoful dulce are aceiași formă și culoare la exterior ca și în Europa doar că la interior este alb.

8. Lămâia este foarte mică. Are dimensiunea unei nuci dar, este foarte concentrată.

Legumele și fructele pot fi cumpărate de la vânzătorii care se plimbă pe străzi și striga cât îi țin plămâni "cartofi, mazăre, morcovi etc" sau de la tarabele din piețe.
În general se găsesc doar fructe de sezon în piețe. Deci dacă vrei să mănânci mango în luna decembrie, nu vei găsi așa ușor.

În Pakistan o regulă importantă când faci cumpărături este să negociezi prețul. Dacă ești un bun negociator poți cumpăra produsele și la jumătate de preț.

Cu toate că îmi place să încerc gusturi noi, dacă ar fi să fac o comparație, mai mult îmi plac fructele și legumele noastre. Voi ce fructe sau legume "speciale" ați mâncat?


miercuri, 2 ianuarie 2019

Șofer de Pakistan

Dacă v-ați întrebat vreodată cum se circulă cu mașina în Pakistan, eu am să vă dezvălui și chiar am să vă spun câteva "reguli de circulație".
În primul rând mașinile au volanul pe partea dreaptă, la fel ca și în Anglia. Mie mi se pare foarte ciudat să stau în mașină în partea stânga și să nu conduc. 😁 Și mai ciudat mi se pare sa conduc pe "contrasens ".
Majoritatea șoferilor din Pakistan nu cunosc reguli de circulație. Respectă câteodată semaforul și cam atât.
Dacă vrei sa conduci în Pakistan trebuie să cunoști următoarele "reguli" nescrise:

* dacă ai greșit drumul nu trebuie să mergi tot înainte. Poți foarte bine să întorci și să mergi pe contrasens. Nimeni nu se supăra și în plus faci și economie la benzină.😅

*când cumperi o mașina trebuie să verifici obligatoriu claxonul. Când ai ieșit pe strada claxonezi fără încetare. Dacă unu claxonează  toți claxonează. Dacă claxonul nu funcționează nu cumperi mașina! 😏

*dacă ajungi la un sens giratoriu și trebuie sa ieși din el la a4 a ieșire, te bagi repede pe contrasens și ieși la prima ieșire. Economisești timp. 😜

*niciodată nu depășești prin stânga. Stai pe banda a 2a și claxonezi până cel din fața ta trece pe banda 1. 😁

*dacă polițistul oprește un sens de mers, calculezi repede în cap dacă poți trece de el fără sa-l lovești, și apeși accelerație. ☺️

*dacă conduci motocicletă, te strecori printre mașini. Nu stai niciodată pe banda ta de mers, te bagi printre mașini. În Pakistan nimeni nu respectă banda de mers.

*semnalizarea nu se folosește. Riști să o uiți pornită și să umbli în tot orașul cu ea pornită. Deci, mai bine nu o atingi deloc.

*dacă ai făcut pană la mașină, lași mașina acolo un ai făcut pana(chiar și în mijlocul străzii). Iei roata și pleci la vulcanizare. Când te întorci mașina este tot în același loc.

*nu există un număr maxim de persoane care pot călătorii cu mașina. De obicei călătoresc, câte persoane încap. Această regulă este valabilă și pentru motoare.

*dacă ai bușit o mașină, nu e cu supărare. Nici măcar nu ești obligat să-ți ceri scuze, doar dacă simți să faci lucru asta. Vorbesc de accidentele minore, fără victime.

Cam acestea ar fi regulile cele mai importante de circulație din Pakistan  Dacă vreo dată vă gândiți să vizitați Pakistan-ul este bine să țineți cont de aceste "reguli".
Pe mine mă amuza teribil acest stil de condus, și deja m-am obișnuit cu motocicliștii care stau atât de aproape de mașina mea, de imi dau impresia că vor să meargă cu mine cu mașina. 😜
Iar la micile bușituri am devenit imună. Nu mă mai deranjează dacă cineva îmi zgârie sau îndoaie tabla la mașină  Dar, trebuie să recunosc că la început nu am fost așa de calmă.

Ce ziceți, vi-ar plăcea un asemenea stil de condus? Ați putea să conduceți după aceste "reguli"?