miercuri, 11 septembrie 2019

Gradina Zoologica din Karlsruhe

Cum afara era frumos, vreo 30 de grade, ne gândim ca cel mai potrivit ar fi sa mergem cu pruncul din dotare, la gradina Zoologica.
Zis și făcut. Împachetăm careva haine pentru Aayan ai ceva mâncare și plecam la drum.
Drumul nu ar fi trebuit sa dureze mai mult de 45 de minute având în vedere ca aveam de condus doar 80 de km pe autostrada. Bineînțeles ca noi am făcut 2 ore pentru ca asa cum este moda în Germania, am dat peste ambuteiaje. Norocul nostru ca Aayan a adormit, ca altfel nu situ ce ne făceam.
Ajunai în Karlsruhe GPS-ul ne duce pana la destinație unde surpriza, nu exista parcare. Exista o strada pe lângă gradina zoologica unde se poate parca cu tichet care este valabil 2 ore iar dupa cele 2 ore trebuie sa cumperi altul pentru încă 2 ore.
Bun, într-un final am găsit loc de parcare și ne îndreptam spre gradina.
Biletul de intrare costa 12 euro de persoana.
Plătim și intram. 😁
Primele animale cu care ne-am intersectat au fost niște superbe păsări Flamingo.
Lângă era un lac pe care te puteai plimba cu barca. Noi, nu ne-am plimbat, deoarece eu eram singura care știe sa înoate și nu cred ca puteam sa-mi salvez ambii băieți în caz de ceva. 😁
Următoarele animale au fost focile, care stăteau "puturoase" la soare. De la foci am ajuns la 2 ursi polari care  păreau foarte deranjați de căldura de afară.
Pentru prima oară am văzut "live" cum arată un hipopotam, este gigantic.
Elefantul nu a fost foarte prietenos, cu toate ca am stat cam jumătate de ora lângă "țarcul" lui, el ne-a tratat doar cu spatele.
Cel mai mult mi-au plăcut girafele, cu toate că sunt foarte mari, au o față foarte drăgălașă și păreau foarte firave.
De asemenea, în gradina zoologica din Karlsruhe mai găsiți pești, maimuțe, lei, tigri, căprioare, păuni, bivoli și koala.

Dacă nu știți ce sa faceți în zilele libere, vă propun o excursie la gradina zoologică din Karlsruhe.

luni, 28 ianuarie 2019

Fructe&legume made in Pakistan

Poate va gândiți că fructele și legumele sunt la fel peste tot în lume dar, adevărul este altul.
Am să vă enumăr câteva fructe și legume care au cu totul alt gust și altă formă, în Pakistan față de cele din Europa:

1. Gutuia. Gutuia nu este la fel de înecăcioasă ca și în Europa,este mai moale iar gustul este o combinație între pară și gutuia noastră. Este foarte gustoasă.


2.Bananele. Aici nu se găsesc bananele noastre mari. Aici se găsesc doar baby banane și sunt foarte dulci la gust.

3. Portocalele sunt de mai multe feluri. Există portocale sărate, amare și dulci. Dar nici unu dintre aceste sortimente nu seamănă cu portocalele mâncate de mine până acuma.
Aici portocalele se mănâncă cu sare în timp ce se sta la soare. Credeți-mă sunt super bune.


4. Chiku. Este un fruct pe care l-am mâncat prima oară în Pakistan. Nu pot sa descriu gustul, este o combinație între pară și kiwi și este extrem de aromat. Este un fruct bogat în proteine și calciu. Este de asemenea un bun anti-oxidant.
Deși este foarte apreciat în Pakistan mie nu mi-a plăcut gustul.


5. Morcovul "pakistanez" este roșu și este foarte dulce. Din morcov cel mai mult se prepara halva cu lapte. Yammy!

6. Ardeiul gras se găsește și aici în 3 culori diferența este că aici fiecare culoare are alt gust.
Ardeiul gras verde este picant și se folosește mai mult în mâncare. 🍲
Ardeiul galben are gustul de ardei pe care îl știu eu. Are gust de ardei "normal".
Ardeiul rosu este dulce.

7. Cartoful dulce are aceiași formă și culoare la exterior ca și în Europa doar că la interior este alb.

8. Lămâia este foarte mică. Are dimensiunea unei nuci dar, este foarte concentrată.

Legumele și fructele pot fi cumpărate de la vânzătorii care se plimbă pe străzi și striga cât îi țin plămâni "cartofi, mazăre, morcovi etc" sau de la tarabele din piețe.
În general se găsesc doar fructe de sezon în piețe. Deci dacă vrei să mănânci mango în luna decembrie, nu vei găsi așa ușor.

În Pakistan o regulă importantă când faci cumpărături este să negociezi prețul. Dacă ești un bun negociator poți cumpăra produsele și la jumătate de preț.

Cu toate că îmi place să încerc gusturi noi, dacă ar fi să fac o comparație, mai mult îmi plac fructele și legumele noastre. Voi ce fructe sau legume "speciale" ați mâncat?


miercuri, 2 ianuarie 2019

Șofer de Pakistan

Dacă v-ați întrebat vreodată cum se circulă cu mașina în Pakistan, eu am să vă dezvălui și chiar am să vă spun câteva "reguli de circulație".
În primul rând mașinile au volanul pe partea dreaptă, la fel ca și în Anglia. Mie mi se pare foarte ciudat să stau în mașină în partea stânga și să nu conduc. 😁 Și mai ciudat mi se pare sa conduc pe "contrasens ".
Majoritatea șoferilor din Pakistan nu cunosc reguli de circulație. Respectă câteodată semaforul și cam atât.
Dacă vrei sa conduci în Pakistan trebuie să cunoști următoarele "reguli" nescrise:

* dacă ai greșit drumul nu trebuie să mergi tot înainte. Poți foarte bine să întorci și să mergi pe contrasens. Nimeni nu se supăra și în plus faci și economie la benzină.😅

*când cumperi o mașina trebuie să verifici obligatoriu claxonul. Când ai ieșit pe strada claxonezi fără încetare. Dacă unu claxonează  toți claxonează. Dacă claxonul nu funcționează nu cumperi mașina! 😏

*dacă ajungi la un sens giratoriu și trebuie sa ieși din el la a4 a ieșire, te bagi repede pe contrasens și ieși la prima ieșire. Economisești timp. 😜

*niciodată nu depășești prin stânga. Stai pe banda a 2a și claxonezi până cel din fața ta trece pe banda 1. 😁

*dacă polițistul oprește un sens de mers, calculezi repede în cap dacă poți trece de el fără sa-l lovești, și apeși accelerație. ☺️

*dacă conduci motocicletă, te strecori printre mașini. Nu stai niciodată pe banda ta de mers, te bagi printre mașini. În Pakistan nimeni nu respectă banda de mers.

*semnalizarea nu se folosește. Riști să o uiți pornită și să umbli în tot orașul cu ea pornită. Deci, mai bine nu o atingi deloc.

*dacă ai făcut pană la mașină, lași mașina acolo un ai făcut pana(chiar și în mijlocul străzii). Iei roata și pleci la vulcanizare. Când te întorci mașina este tot în același loc.

*nu există un număr maxim de persoane care pot călătorii cu mașina. De obicei călătoresc, câte persoane încap. Această regulă este valabilă și pentru motoare.

*dacă ai bușit o mașină, nu e cu supărare. Nici măcar nu ești obligat să-ți ceri scuze, doar dacă simți să faci lucru asta. Vorbesc de accidentele minore, fără victime.

Cam acestea ar fi regulile cele mai importante de circulație din Pakistan  Dacă vreo dată vă gândiți să vizitați Pakistan-ul este bine să țineți cont de aceste "reguli".
Pe mine mă amuza teribil acest stil de condus, și deja m-am obișnuit cu motocicliștii care stau atât de aproape de mașina mea, de imi dau impresia că vor să meargă cu mine cu mașina. 😜
Iar la micile bușituri am devenit imună. Nu mă mai deranjează dacă cineva îmi zgârie sau îndoaie tabla la mașină  Dar, trebuie să recunosc că la început nu am fost așa de calmă.

Ce ziceți, vi-ar plăcea un asemenea stil de condus? Ați putea să conduceți după aceste "reguli"?



luni, 24 decembrie 2018

Frumos e Istanbulul... de sus 😜

Pentru ca vi-am promis că o să vă povestesc cum decurg lucrurile în vacanță am sa încep sa va spun despre zborul cu avionul.
Nu sunt la primul zbor dar, sunt la primul zbor care a avut o super întârziere. Aveam primul avion din Stuttgart la Istanbul la ora 14:30. Când am ajuns în aeroportul din Stuttgart, vedem pe tabla cu informații că avionul pleacă la ora 15. Nu mă panichez, mă gândesc că este vorba doar de jumătate de oră.
După îmbarcare suntem anunțați că mai trebuie sa așteptăm până la decolare. Nu ne-a spus nimeni care este motivul. Nici de data asta nu mi-am făcut griji  Ma gândeam că, chiar și cu întârzierea asta tot mai am o oră timp sa prind următorul avion. Deci  nici un stres până acuma.
Într-un final reușim să decolăm. Eram fericiți că suntem în grafic și prindem și următorul avion. Când ajungem deasupra Istanbulului am început să ne învârtim în cerc deasupra orașului. După vreo jumate de oră ne anunță pilotul că nu are liberă pista de aterizare și că o să ne "mai plimbăm prin aer" până primește permisiunea să aterizeze.
Timpul trecea, eu deja mă gândeam că am pierdut următorul avion. Și, ce credeți? După încă o jumătate de oră, aterizam și noi în siguranță.
Coborâm din avion și auzim o voce. "cei care călătoresc spre Lahore sunt rugați să se grăbească spre poarta 230" . Atât de bucuroasă am fost! Am luat-o la fugă prin aeroport și am ajuns în avion. Ne-am așezat la locurile noastre și nu am mai avut nici o grijă.
După alte 6 ore de zbor am ajuns la destinația finală, Lahore.
În drumul de la aeroport spre casă  am văzut și unele schimbări față de anul trecut. Bineînțeles am văzut doar atât cât mi-a permis ceața, pentru că aici în 99%din seri este ceață. Dar despre asta o sa vă povestesc altă dată.
Voi ați avut vreodată întârzieri mari cu avionul?



vineri, 21 decembrie 2018

Plec în vacanță! Nu orice vacanță, plec în vacanță la rubedeniile din partea soțului. Plec în Pakistan!
Daca atunci când am cumpărat biletele aveam în cap un plan bine stabilit legat de bagaje,ei bine, nu am reușit să mă țin de el. Iar am peste 100 de kg de bagaje. Și încă nu am terminat. Groaznic!
Când vine vorba de mers în vacanțe, cel mai mult mă îngrozește făcutul bagajului.
De fiecare dată când merg în Pakistan mi se lipesc toate lucrurile de mână  și am impresia că am nevoie de toate. Este doar o impresie. Am acolo tot ce îmi trebuie dar, ce să fac cu pitici mei? 🙈
Pe lângă lucrurile mele, mai am și lucrurile lu fiu-miu. Cine are copil știe despre ce vorbesc. Pentru Aayan am nevoie de lapte praf, medicamente, termometru, jucăriile lui preferate și hăinuțele lui.
Pe lângă bagaje mai am emoții și pentru zbor. Ultima dată la întoarcere am stat tot zborul (12ore) numai cu Aayan în brațe. O săptămână după nu mi-am mai simțit mâinile. Sper că de data asta va fi mai bine.
Acestea fiind spuse mă pun să finalizez bagajele și vă promit că vă țin la curent cu noutățile din Pakistan.


miercuri, 19 decembrie 2018

Dor de somn

Nu știu alții cum sunt dar, eu când mă pun să dorm, vreau să dorm.
Îmi place somnul în limite normale, zic eu.
De 1 an și 7 luni somnul meu a suferit o transformare. Poate vă întrebați ce s-a întâmplat în acest timp. Am să vă răspund, a apărut fiu-miu în viața și în patul meu. Dacă înainte puteam dormi cu televizorul pornit, toată noaptea, ei bine, acuma nu mai pot. Nu știu cum se face, că am un beculeț de veghe în capul meu, cred. Mai exact la cea mai mică foială a lui, eu deschid ochii. Am încercat să fiu mai relaxată când mă culc dar, rezultatul era tot același.
Am dormit chiar și în altă cameră dar, ce credeți? L-am auzit noaptea cum a scâncit o fracțiune de secundă și am aterizat direct lângă el.
Mi-e dor de somnul meu liniștit de dinainte. Somnul acela ce nu era deranjat de nimic. Somnul acela din care mă trezeam odihnită.
Probabil când fiu-miu va avea 18 ani voi putea dormi și eu liniștită. Deci mai am de așteptat doar vreo 16ani și 5luni. 😁

vineri, 14 decembrie 2018

Zi specială

Azi este despre prietenie. Nu orice prietenie ci, una specială. Spun specială pentru ca eu chiar am o super prietenă.
Ne-am cunoscut pe holurile facultății. Nu-mi amintesc exact cum ne-am imprietenit dar stiu că îmi doresc ca această prietenie să nu se termine niciodată.
Să vă spun de ce este așa specială Georgy.  Este o fire calmă, pe când eu sunt un vulcan. 😁
Este mereu cu zâmbetul pe buze si oricât de supărată aș fi eu, ea mă binedispune. Nu este cu zâmbetul pe buze doar cu mine. Ea zâmbește tuturor.
Nu mi-a criticat niciodată alegerile sau faptele. Mi-a dat mereu sfaturi bune, sfaturi venite din inimă.
Dacă aveți așa o prietenă, țineți si cu dinții de ea.
Poate vă întrebați de ce am ales să scriu azi despre Georgy. Raspunsul este, pentru că azi este ziua ei. 😁
La Mulți Ani, prietenă bună! Cu toate că nu sunt fizic lângă tine în această zi specială (stiu ca ești născută pe 14 dar legal ești mai tânără cu o zi), cu gândul sunt alături de tine!
Îți mulțumesc că îmi ești prietenă! Îți mulțumesc că vezi mereu cea mai bună variantă a mea! Îți mulțumesc că exiști în viața mea!
La Mulți Ani, fătuk!